Herinneringen, hoe werkt dat eigenlijk?

Herinneringen, hoe werkt dat eigenlijk?

Plaatsen die herinneringen oproepen

Herken je dat? Je loopt door de stad en komt langs een plek, die herinneringen oproept. Je komt er achter, dat je hier vroeger wel eens kwam. Een déjà vu, een ‘O ja erlebnis’, een ‘ik ken dit ergens van’ gevoel. Ineens word je overspoeld door een golf van fijne gedachten aan toen. Het lijkt alsof je je ineens alles weer herinnert, alsof je even weer in dat moment bent. Herinneringen, hoe werkt dat eigenlijk? Ik heb dat wanneer ik in Groningen loop. Ik loop over de melkmarkt en wanneer ik de ‘afhaalmuur’ zie, krijg ik spontaan visioenen van al die nachten dat ik hier saté kroketten stond te eten. Hoe ik hier gelachen hebben, gezwalkt en mensen ontmoet. Dan kruip ik weer even terug in de huid van de student, wat was dat een fijne tijd!

Fotoboek helpt bij het herinneren

Zo werkt dat ook met foto’s. Het is zondagmiddag. Mijn dochter, Liv, en ik zitten samen op de bank het fotoboek van onze grote reis in 2016 te bekijken. Liv zegt bij het zien van de gekleurde oldtimers in Havana: ‘mama, wij waren toch op Cuba? Daar gingen we paardrijden en dat vond jij een beetje eng.’ Drie pagina’s verder, ziet ze zichzelf inderdaad op een paard zitten en stromen de herinneringen haar hoofd binnen. Ze herinnert zich nog meer details van onze reis. Ook ik krijg af en toe een ‘O ja, dat is ook zo gevoel’. Details die ergens ver weggestopt zitten komen dankzij de foto’s weer boven! En we beginnen samen herinneringen op te halen van die geweldige reis. We zijn samen weer even op Cuba, waar het zo fijn was, zo relaxt, met ontzettend lieve mensen die alles met je willen delen. En precies dat gevoel, is een gevoel dat ik nooit meer wil vergeten! Het is dat gevoel dat ik weer krijg, wanneer ik het fotoboek open doe.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.